Sicília
Sicília je najväčší ostrov v Stredozemnom mori nachádzajúci sa na juhu Talianska.Sicília je od Apeninského polostrova oddelená Messinskou úžinou. Na severe Sicílie sa nachádza množstvo horských pásiem, ktorú sú spoločne nazývané ako Sicílske Apeniny. Ide o kryštalickéa vápencové pohoria (vápencové s krasovými tvarmi), ktoré dosahujú výšku takmer 2 000 m n. m. Sopečný kužeľ Etny (3 350 m n. m.) je zložený z bazaltových láv rôzneho typu a má približne 260 erupčných centier. Stred a juhovýchod Sicílie je hornatý a vplyvom erózie aj značne členitý. Je zložený z morských miocénnych sedimentov takzvanej sírno-sadrovcovej formácie. V sadrovcových územiach sú rozšírené krasové závrty. Aj západ Sicílie zaberá členitý hornatý terén zložený z vápencov a treťohorných piesčito-ílových súvrství.Živočíšnych druhov je na ostrove málo. Z cicavcov tu žijú hlavne divé králiky, líšky a kuny. Bohatšie je zastúpené vtáctvo. Z morských rýb sú najviac rozšírené tuniaky v oblasti Egadských ostrovovNa Sicílii rastie asi 3 000 druhov rastlín, čo je najviac zo všetkých ostrovov Stredozemného mora. .Sicília má stredomorské podnebie so suchými letami a miernymi zimami. Na ostrove žije asi 5,1 milióna obyvateľov. Sicílska kuchyňa je veľmi známa v rámci talianskej kuchyne a jej história siaha do starovekých čias. Už od staroveku sa tu vyrábalo kvalitné víno aolivový olej. Olivový olej zo Sicílie patrí medzi najkvalitnejšie. Veľmi kvalitné sú aj miestne pomaranče a paradajky. Tradičným jedlom sú cestoviny.